مسترتشخیص- هدف فیلتر روغن، بهبود عملکرد پیشرانه و افزایش طول عمر روغن پیشرانه خودرو است؛ بنابراین به عنوان یکی از نیازهای اساسی انواع وسایل نقلیه محسوب می‌شود. توجه داشته باشید که روغن خوب، باید به دور از هرگونه آلایندگی باشد و از آنجایی که به‌صورت مایع و مدام در جریان است؛ به مرور زمان، آلودگی‌های محیط را در خود حل می‌کند.

ذرات آهن و دوده‌های تشکیل‌شده از کارکرد سیلندر (اصطکاک بین فلزهای پیستون‌ها)، یکی از مهم‌ترین آلاینده‌هایی است که عدم پاک‌سازی آن منجر به از بین‌رفتن خاصیت روان‌کاری روغن موتور می‌شود. فیلتر، قطعه‌ای ضروری است که انواع این آلودگی‌ها را از مایع جدا کرده و مانع از ورودشان به سیستم موتور ماشین می‌شود.

فیلتر روغن مناسب خودرو

استفاده از فیلتر مناسب در عملکرد صحیح خودرو، کاهش مصرف سوخت ماشین و از همه مهم‌تر، افزایش طول عمر روغن موتور بسیار موثر است. این قطعه به عنوان یکی از قطعات حیاتی انواع وسایل نقلیه، ویژگی‌هایی دارد که نباید از توجه به آن‌ها غافل شوید

  • قدرت جذب فیلتر باید بسیار بالا باشد تا قابلیت جذب هر گونه آلودگی را داشته باشد. در واقع سیستم جداسازی قطعه باید آلاینده‌هایی همچون گرد و خاک، دوده، ذرات و خرده‌ها را به صورت کامل از روغن جدا کند.
  • بهترین فیلتر روغن باید در برابر هرگونه فشار فیزیکی احتمالی و حرارت موجود، مقاومت بالایی داشته باشد؛ زیرا گرما و فشار زیاد بر روی این قطعه منجر به پارگی، دفرمه‌شدن و یا ایجاد سوراخ در کاغذ فیلتر می‌شود.
  • تولیدکنندگان فیلتر روغن باید برای محصولات خود، ISO9001  گرفته باشند. ایزو مذکور به قطعه‌ای تعلق می‌گیرد که در برابر ضربه و گرما مقاوم بوده و همچنین از کاغذ خوب استفاده کرده باشد که زمان تعویض را هم به تعویق می‌اندازد.
  • مشخصه فنی مهم دیگر فیلتر خوب، آب‌بندی مناسب آن است. تولیدکنندگان این قطعه باید آن را طوری طراحی کنند که حین نصب، کارایی خود را از دست ندهد.
  • از فیلتری استفاده کنید که دارای سوپاپ اطمینان باشد. زیرا هنگامی که این قطعه، قدرت جذب خود را از دست دهد؛ سوپاپ، روغن آلوده را به بیرون انتقال داده و دیگر آن را از خود عبور نمی‌دهد.

انواع فیلتر روغن موتور

  1. فیلتر روغن کاغذی: این مدل از کاغذ و مقوا ساخته شده و توانایی جذب ذراتی با سایز۴۰ میکرون به بالا را دارد؛ طبیعتا به دلیل جنس کاغذی، قیمت این نوع قطعات ارزان‌تر است.
  2. فیلتر روغن‌ سلولوزی: نوع دوم از ترکیب الیاف کاغذ، سلولز و گاهی فایبرگلاس ساخته می‌شوند و توانایی جذب ذرات ریزتری در حد ۵ تا ۱۰ میکرون را دارند. در نتیجه این مدل دارای کیفیت بالاتر و قیمت بیشتری نیز هستند.

تشخیص فیلتر روغن معیوب

  • نشتی فیلتر:  اگر هنگام توقف با ریزش مقدار زیادی روغن در قسمت زیر خودرو مواجه شدید؛ به احتمال زیاد فیلتر، کارایی خود را از دست داده و نیاز به تعویض دارد.
  • روشن‌شدن چراغ چک موتور: در صورتی که چراغ‌های مخصوص روغن موتور ماشین، هشدار دادند؛ سیستم آن را به صورت کامل بررسی کنید. لازم به‌ ذکر است که چراغ‌های مذکور، تنها در برخی از خودروها موجود است.
  • کاهش فشار روغن: آلودگی فیلتر می‌تواند یکی از دلایل کم‌شدن میزان فشار روغن باشد. در صورتی که حین رانندگی، موتور به درستی کار نکند یا خودبه‌خود خاموش شود؛ به احتمال زیاد میزان فشار روغن کم شده است.

فراموش نکنید که یکی از دلایل جوش آوردن موتور می‌تواند، استفاده از فیلتر روغن معیوب باشد.

اجزای اصلی فیلتر روغن خودرو

این قطعه مهم دارای ظاهر استوانه‌ای و گرد است که در قسمت تحتانی ماشین و در مسیر ورودی روغن قرار دارد. سوپاپ اطمینان، سوپاپ ضد تخلیه، فیلتر کاغذی یا سلولوزی، نگهدارنده و یک درب ضخیم اجزای اصلی فیلتر را تشکیل می‌دهند.

زمان تعویض فیلتر روغن

فیلتر از آن جهت که یک قطعه مصرفی است، باید به‌صورت مرتب تعویض شود. استفاده از قطعه‌ای که کاربرد خود را از دست داده؛ عملکرد موتور را مختل کرده و گاهی خودرو شما را با خسارات زیادی مواجه می‌کند.

در حالت استاندارد همزمان با تعویض روغن پیشرانه، فیلتر نیز جایگزین می‌شود. اما در صورتی که زمان تعویض روغن، قطعه مذکور هنوز کارایی خود را از دست نداده باشد؛ امکان استفاده بیشتری از آن نیز وجود دارد.

دلایل خرابی فیلتر روغن


  • با گذشت زمان به‌دلیل اصطکاک فلز بر روی فلز، مقداری کربن وارد روغن موتور می‌شود و فیلتر را نیز آلوده می‌کند.
  • هنگام استارت پیشرانه، مواد آلوده تولیدشده در اثر بروز واکنش‌های احتراقی وارد روغن می‌شود.
  • با تغییر دمای روغن (سرد شدن و گرم شدن) و حرکت آن در پیشرانه، آلاینده‌هایی وارد آن شده و در نتیجه، عمر فیلتر کاهش پیدا می‌کند.
  • زمانی که روغن در محفظه مخصوص آن ریخته می‌شود؛ گاهی به همراه آن، ذرات آلوده‌ای نیز وارد پیشرانه می‌شود.

منبع: khodro45.