مسترتشخیص- این روزها به دلیل افزایش قیمت خودروهای صفر و همین طور تعطیلی خط تولید بعضی از خودروها به دلیل تحریمها و یا دلایل دیگر، متقاضیان به دنبال خرید و فروش خودروهای دست دوم هستند. همین اتفاق باعث میشود تا برخی سودجویان از این فرصت استفاده کرده و دست به کلاهبرداری خودرویی بزنند.
کلاهبرداران برای انجام این کار روشهای مختلفی را به کار میگیرند. بعضی از آنها با تاسیس سایتهای غیرمجاز اقدام به کلاهبرداری خودرویی میکنند، تعدادی از آنها نیز با بهانه تست و آزمایش، خودرو را در پارکینگ قرار میدهند و قطعات آن را دستکاری میکنند. برخی کلاهبرداران نیز فقط با چند عکس اقدام به فروش خودرو دست دوم میکنند.
در هر صورت، برای فروش خودرو دست دوم یا صفر و یا خرید آن، از سایتهای مجاز استفاده و در صورت ناآشنایی با بازار خودرو، با افراد خبره این حوزه مشورت شود.
در ادامه روشهای کلاهبرداری خودرویی و راههای مقابله با آنها را بررسی میکنیم.
جعل یا درج نشدن شماره شاسی
یکی از روشهای رایج کلاهبرداری در حوزه خرید و فروش خودرو مربوط به هک یا درج نشدن شماره شاسی است. در برخی موارد، شماره شاسی اشتباه درج میشود و متقاضی خرید یا فروش خودرو به دلیل عجلهای که دارد، متوجه آن نیست. از طرفی هم، گاهی برخی سودجویان اقدام به جعل شماره شاسی میکنند که شاید در زمان انجام معامله مشخص نشود و بعدها مالک خودرو را با مشکل روبرو کند.
تفاوت خودروی کارشناسی و فروخته شده
اما همه موارد جعل، به دستکاری شماره شاسی ختم نمیشود. گاهی خودروی کارشناسی شده با خودرویی که به متقاضی فروخته میشود تفاوت دارد. روش کار کلاهبرداران به این شکل است که ابتدا یک کارشناسی کلی از خودرو صورت میگیرد اما به روشهای مختلف، خودروی دیگری به متقاضی تحویل داده میشود.
گاهی از طریق قرار دادن خودرو در یک پارکینگ و داشتن دو قبض برای خریدار و فروشنده، این روش به راحتی اجرا میشود چرا که ممکن است صاحب پارکینگ یا فرد مسئول در آنجا از آشنایان یا همدستان کلاهبرداران باشد. همین مساله هم باعث میشود که یک خودرو کارشناسی شود اما خودروی دیگری را به شما بفروشند.
فروش خودروی کم آپشن به جای خودروی فول
این گزینه بیشتر برای خودروهایی اتفاق میافتد که اغلب به صورت فول آپشن فروخته میشوند. اما ممکن است خریدار به این مساله واقف نباشد که تولیدکنندگان خودرو برخی خودروها را به سفارش کشورهای مختلف انجام میدهند و گاهی یک خودرو، شبیه خودرویی فولآپشن است اما امکانات کمتری دارد. این مساله با یک کارشناسی دقیق و ساده قابل پیشگیری است اما باید برای انجام آن، از افراد خبره کمک گرفت.
دریافت وجه اضافی
گاهی فروشنده، خودروی خود را در سایتهای خرید و فروش قرار میدهد و زمانی که خریدار با او تماس میگیرد، درخواست وجه اضافی به عنوان بیعانه را دارد. شاید این مساله در ابتدا منطقی به نظر برسد اما در بسیاری مواقع، تبدیل به راهی برای کلاهبرداری میشود. این نکته را به خاطر داشته باشید که قبل از قرار حضوری با فروشنده، هیچ وجه اضافی به او نپردازید چون ممکن است با واریز وجه، طرف مقابل تلفن خود را خاموش کند و عملا نتوانید کاری کنید.
خرید و فروش وکالتی
یکی از مواردی که خودرو45 پیش از این و در گزارشهای دیگری هم به آن اشاره کرده بود، مساله خرید و فروش وکالتی است. همانطور که پیش از این نیز گفته بودیم، انجام وکالتی خرید و فروش اما و اگرهای بسیاری دارد و ممکن است ضررهای جبرانناپذیری را باعث شود.
یکی از سادهترین مسائلی که ممکن است در خرید و فروش وکالتی روی دهد، فوت فروشنده است که میتواند کل معامله را با مشکل مواجه کند. در چنین مواردی، وکالتی که فرد متوفی به شما داده اعتباری ندارد و شما مالک خودرو نیستید. همین مساله باعث میشود که ناچار شوید به دادگاه مراجعه کنید و حتی اثبات قرارهایی که با متوفی داشتهاید هم کار راحتی نیست.
خسارت ساختگی
مساله دیگر، ایجاد خسارت ساختگی برای اخذ پول بیشتر و کلاهبرداری است. ممکن است یکی از طرفین در معاملههای خرید و فروش، آسیبهای موجود در خودرو را نادیده بگیرند و کارهای اولیه معامله انجام شود. در چنین مواقعی، اگر خودروی مورد معامله در پارکینگ باشد، با همدستی افراد دیگر خسارتی ساختگی درست میکنند تا پول بیشتری از شما بگیرند. حتی ممکن است پای آسیبهای نادیده گرفته را دوباره به میان آورند و طلب خسارت کنند.
حضور چند خریدار به صورت همزمان
یکی دیگر از موارد کلاهبرداری که در حوزههای دیگر مثل خرید و فروش ملک هم دیده میشود، حضور یک خریدار ساختگی در زمان مراجعه شما برای بررسی خودروی موردمعامله است. گاهی فرد فروشنده یک خریدار غیر واقعی را در کنار خود دارد تا به شما اینطور القا کند که زمان اندکی برای تصمیمگیری دارید. همین مساله باعث میشود که عجله کنید و برخی ایرادهای احتمالی را نبینید.
فروش به افراد مختلف
شاید بسیاری از آگهیهای روزنامهها را دیده باشید که کلاهبردار یک خودرو یا ملک را به افراد مختلف میفروشد و تنها با گذر زمان این مساله مشخص میشود. این نکته را به خاطر داشته باشید که برای خرید و فروش، حتما به مراکز معتبر مراجعه کرده و از افراد مطلع، کمک بگیرید.
فروش خودرو در سایتهای غیرمجاز
یکی از روشهایی کلاهبرداری خودرویی که برای فروش خودروهای دست دوم به کار میرود، استفاده از سایتهای غیرمجاز است. منظور از سایت غیرمجاز، سایتهایی هستند که هیچ مجوزی از سوی نهادهای رسمی و قانونی کشور دریافت نکرده و با قیمتگذاری غیرواقعی و همین طور ثبت خودروهای غیرواقعی و به اصطلاح فیک، باعث به هم ریختن بازار میشوند.
در شرایطی که اقتصاد کشور تحت تاثیر نرخ ارز قرار دارد و افزایش و کاهش قیمت دلار باعث نوسانات در بازار خودرو میشود، سودجویان، کلاهبرداران و دلالان در اقدامی هماهنگ قیمت خودروها را آن طوری که میخواهند در سایتهای غیرمجاز تعیین میکنند.
همچنین اگر در سایتهای غیرمجاز اقدام به فروش خودرو دست دوم خود کنید، قیمت خودرو به صورت واقعی محاسبه نشده و موجب ضرر و زیان شما خواهد شد. علاوه بر این، در صورتی که خودروی شما به فروش برسد، پول آن را خیلی دیر و باتاخیر دریافت خواهید کرد.
اگر قصد دارید خودرویتان را از طریق فضای مجازی و سایتها بفروشید، دقت کنید که سایت موردنظر مجوزهای لازم را از نهادها و سازمانهای مربوطه کسب کرده باشد و همچنین از شهرت خوبی بین اهالی فن برخوردار باشد.
همین اتفاق گاهی برای خودروهای صفر کیلومتر رخ میدهد، بدین گونه که بعضی از سایتهای شرکتهای غیرمجاز اقدام به فروش اقساطی خودرو میکنند. در این روش شرکتها پس از جذب مشتریان و با دریافت پیشپرداخت و قسط، مبلغ قابل توجهی را به دست میآورند و در نهایت هم هیچ خودرویی را به مشتری تحویل نمیدهند.
نگهداری خودرو در پارکینگ
یکی از روشهایی که این روزها بیشترین استفاده را برای کلاهبرداری خودرویی دارد «نگهداری خودرو در پارکینگ» است. اگرچه این روش در هنگام فروش خودروهای دست دوم رایج است اما برخی سودجویان از این طریق اقدام به کلاهبرداری خودرویی میکنند.
در این روش خریدار خودرو را میبیند و سر قیمت هم با فروشنده به توافق میرسد و قولنامه هم توسط دو طرف امضا میشود. اما خریدار عیبها و نقصهای خودرو را در قولنامه ذکر نمیکند. سپس خودرو به پارکینگ میرود و دو قبض، یکی برای خریدار و یکی برای فروشنده صادر میشود تا خروج خودرو از پارکینگ فقط با وجود هر دو قبض امکانپذیر باشد. اما بعد که زمان ثبت سند فرا میرسد، خریدار عیبها و نقصهای خودرو را که در قولنامه ذکر نکرده، به فروشنده اعلام میکند و از فروشنده میخواهد تا یا با قیمت خیلی کمتری خودرو را بفروشد و یا اینکه ادعای خسارت میکند.
بنابراین فروشنده باید به متن قولنامه و مندرجات آن دقت کند و هر عیب و نقصی و موردی که درباره خودرو وجود دارد را در قولنامه ذکر کند.
کلاهبرداری خودرویی از طریق فروش تلفنی
یکی از روشهای دیگری که برای کلاهبرداری خودرویی انجام میگیرد «فروش تلفنی» است. در این روش از طریق تلفن با افراد تماس گرفته میشود و به آنها اعلام میشود که خودروی مناسبی برای آنها پیدا شده و یا در قرعهکشی برنده خودرو شدهاند و از افراد میخواهد که برای دریافت جایزه مقداری پول به حسابی که اعلام میشود واریز کنند و حتی مشخصات شخصیشان را در اختیار فرد ناشناس آن سوی تلفن قرار دهند.
در این مورد، از فرد تماسگیرنده بخواهید تا اطلاعات تماس شرکت را در اختیار شما قرار دهد و در صورتی که به نظرتان کلاهبرداری بود با مقامات مسئول تماس بگیرید.
نکته: این روش برای فروش خودروهای دست دوم نیز رایج شده است، بدین گونه که برخی سودجویان با عنوان نماینده یا فروشنده یک نمایشگاه اتومبیل معتبر قصد خرید خودرو کارکرده با قیمت استثنایی را دارد. در این شرایط دیدار حضوری خریدار به همراه یک دوست و یا آشنا پیش از هرگونه معامله و مشاوره فروش ضروری است.
کلاهبرداری خودرویی از طریق فروش با عکس
بعضی اوقات هم سودجویان برای فروش خودرو فقط چند عکس از آن را در اختیار خریدار قرار میدهند، بدون اینکه خریدار فرصت دیدن و آزمایش خودرو را داشته باشد. در این روش عکسها فقط نمای ظاهری خودرو را نشان میدهند. حتی سودجویان میتوانند در عکسها نقصها و عیبهای بدنه خودرو را نیز پنهان کنند. بعد از امضای قولنامه و رد و بدل شدن پول و تحویل خودرو به خریدار، عیبها و نقصهای خودرو رو میشود.
برای اینکه در دام سودجویان نیافتید، فقط به دیدن عکسها اکتفا نکنید، بلکه همراه با یک فرد خبره و کارشناس خودرو را تست و آزمایش کنید و در صورت رضایت، همه مشخصات خودرو را در قولنامه ذکر کنید.
فروش خودرو به آشنایان و فامیل
شاید قرار دادن این مورد در لیست کلاهبرداری خودرویی سختگیرانه باشد. شما میخواهید خودرویتان را به یکی از اقوام و آشنایان بفروشید و یا از آنها خودرویی بخرید. با فرض اینکه طرف مقابل از آشنایان و اقوام و فامیل شما است و به او اعتماد دارید، خودرو را بدون تست و آزمایش و یا حتی بدون دیدن ظاهر ماشین به آنها میفروشید و یا میخرید. بعد از آن در صورتی که خودرو دچار نقص و ایرادی باشد، این شائبه به وجود میآید که فروشنده سر خریدار کلاه گذاشته، حتی در صورتی که نیت واقعی فروشنده اینگونه نباشد. نکته دیگری که در این بین پیش میآید، بحث مالی است. در صورت خرید و فروش خودرو بین آشنایان و اقوام، ممکن است طرف خریدار پول را کامل به فروشنده پرداخت نکند و یا حتی با تاخیر پول را به حساب فروشنده بریزد.
برای اینکه خرید و فروش خودرو دست دوم بین آشنایان و فامیل باعث ایجاد کدورت نشود، باید مثل یک خرید و فروش واقعی عمل کرد. به قول معروف حساب حسابه، کاکا برادر.
در نهایت، در هنگام فروش خودرو دست دوم و یا خرید آن، به نکاتی که گفته شود توجه کنید تا هم خودرویتان را راحت بفروشید و یا بخرید و در صورت فروش پولش را کامل دریافت کنید و هم اینکه درگیر ماجراهای قانونی و حقوقی بعد از آن نشوید. چرا که فروش خودروهای کارکرده به دلیل رشد بالای قیمت این کالا یکی از حساس ترین بازارها محسوب میشود و باید مراقب هرگونه کلاهبرداری خودرویی چه در فروش چه در ارسال پیامکهای خودرویی دقت لازم داشت.
منبع: خودرو 45
دیدگاه خود را بنویسید